STORLEKSGUIDE

Att finna rätt BH kan vara som en djungel, det finns ju så mycket att tänka på bland både omkretar och kupor och modeller. Faktum är att det sägs att 9 av 10 kvinnor har fel storlek, det säger en hel del. Det allra bästa är självklart att komma in till butiken och låta experterna hjälpa Dig, men ibland har man inte tid och möjlighet så här har vi på Shangri La fixat ihop en liten att-tänka-på-lista. 

  

"Näe F-kupa låter ju alldeles för stort för mig!"
Den största missen de flesta gör är att de köper för stort runt om och för litet i kupan för att man helt enkelt tycker det låter fel annars. Så istället för att gå upp i kupan så går man upp i omkrets och så tycker man att det ser bra ut, men saken är den att kupans storlek blir större i takt med omkretsens storlek - och vice versa. 

Säg att du köper en 90D och tycker den ser bra ut i kupan, men att den är lös i ryggen, prova då en 85E eller kanske till och med en 80F. De är, tro det eller ej, lika i kupan! Regeln är: Går du ned i omkrets så går du upp i kupan, och går du upp i omkrets så går du ned i kupan. 

"Det bular över vid armhålan!"
Tyvärr så är det så livet ser ut, vi allihop har mjuk hud vid armhålan och när man har på sig BHn så blir det lätt att det "bular över" där. Vissa väljer att gå upp i omkrets för att det inte ska välla över lika mycket, men vi avråder detta då det är viktigt att BHn sitter åt ordentligt runtom för att avbelasta bystens tyngd från axlarna. Hellre lite som bular över än problem med ryggen! 

"Bygeln bara skaver och gör ont"
Det är inte alla som vill ha bygel och det finns många bra, bygellösa alternativ. Men det kan vara värt att ha i åtanke att om man har rätt storlek så ska inte bygeln kännas. Tycker du att bygeln sticker dig och gör ont så kan det vara så enkelt att du behöver ändra din BHstorlek. 

Tumreglerna till rätt BHstorlek:

♥ Bygeln går från bröstbenet mitt fram, under bysten och upp utanför bröstet. Hamnar bygeln för långt in, dvs på bröstet, då har du troligtvis för liten kupa. 

♥ Kupan ska täcka in bysten framtill så ingenting trillar ut och så ska den gå upp fram vid armhålan för att fånga med allt även där. Trillar du ut framtill eller bular mycket vid armhålan så har du troligvis för liten kupa. Skaver kupan dig i armhålan så har du troligtvis för stor kupa, eller fel modell.

♥ Börja på den yttersta raden hyskor när BHn är ny, då har du två rader till att gå in på när den töjt sig. Prova att knäppa din nya BH på yttersta och dra lite i bandet runt om, det ska vara spänst i BHn! Åker den upp i ryggen så betyder det att den är för stor runt om.
BHn sitta tightare än vad många tror, detta är för att avbelasta axlarna. Det här är extra viktigt om du har en tung byst. Har du en tung byst och samtidigt för stor omkrets runt om på BHn så riskerar du att få problem med axlarna. BHn är ett hjälmedel som ska avbelasta kroppen. 
Det är väldigt individuellt hur hårt man vill att ens BH ska sitta, men ha i åtanke att en BH är en bruksvara och den töjer sig så köp inte för stort från början för då kommer den snart vara oanvändbar. Att gå in en BH är lite som att gå in ett par skor!

Mysteriet med bikinistorlekar
När man väl hittat sin rätta BHstorlek så kan det vara dags att köpa bikini, vilket inte är helt enkelt rent storleksmässigt det heller!
Många företag benämner sina badkläder efter dels trosstorleken och dels kupan, tex 42E. Då 42 står för trosan och omkretsen och E för kupan. 
Som ni har lärt er här ovanför så blir det skillnad i kupan på en 36E och en 48E - även fast båda är E-kupor. 

Det går att översätta bikinistorlekarna ungefär så här:
36-38 = 70 i BHomkrets
38-40 = 75 i BHomkrets
40-42 = 80 i BHomkrets
42-44 = 85 i BHomkrets
44-46 = 90 i BHomkrets
46-48 = 95 i BHomkrets
48-50 = 100 i BHomrekts

Brukar du ha storlek 85D i BH och 42-44 på trosa så kan du då köpa badkläder i storlek 42-44D. Brukar du däremot köpa 85D och en mindre trosa, tex storlek 38-40, så kanske det är värt att testa tex en 40E för att på så vis få en kupa som matchar din BHstorlek bättre. 
Det finns också mix&match-serier där du köper överdel och underdel separat.

Har du fortfarande frågetecken? Kontakta oss gärna så hjälper vi dig ♥