Storleksguide

Att hitta rätt storlek är inte alltid så enkelt, så vi vill försöka underlätta det för Dig.

När du besöker oss i butiken får Du hjälp av våra bh-experter, som med över 30 års erfarenhet har de koll på det mesta. I webbshoppen har vi tyvärr ingen möjlighet att dra i band och be er "möblera", så här kommer en liten guide istället. Om du ändå känner dig osäker så är Du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller telefon så hjälper vi till så gott vi kan. 

Numret i en bhstorlek står för bandet runt ryggen, och bokstaven står för kupan. Vi har storlekar från 65-120 i omkrets, och A-M kupa. 

 

BH

• Börja alltid på yttersta!
Bandet runt ryggen ska sitta åt. Inte så det gör ont, men när bandet runt ryggen sitter rätt så avlastar det tyngd från axlar och får även kupan på rätt plats. En bh som är för stor i ryggen glider upp eller så glipar det undertill när du räcker upp armarna. 
En bra regel är att alltid börja på yttersta knäppet på en bh, och att det då ska vara lite spänst när du drar i det. Detta då en bh töjer sig något, och om du har börjat på yttersta knäppet så kan du knäppa in den och på så vis kunna använda din bh längre. 

• Allt ska med!
Ett vanligt misstag vi gör är att vi köper för liten kupstorlek. Kanske för att vi "har alltid köpt den storleken" eller för att vi tycker att det låter så stort med en annan. Kroppen är föränderlig och det viktigaste är att det sitter som det ska, inte vad det står på lappen. 
När kupan är rätt så går den in till bröstbenet mitt fram, sen följer bygeln bröstet undertill och går upp på utsidan bröstet upp under armhålan och fångar med allt. Om man har för liten kupa så hamnar bygeln på bröstet och bhn blir för låg vid armhålan, om kupan är för stor så går bygeln istället för högt upp i armhålan och riskerar att skava. Bygeln är till för att ge stöd, avlastning och lyft, den ska inte kännas eller göra ont.

• Trillar du ut?
Att man "trillar ut" framtill kan bero på flera saker, ibland kan det vara att kupstorleken är för liten, men det kan också bero på modellen på bhn. Att hitta rätt modell kan vara lika svårt som att hitta rätt storlek, men när man väl lärt sig vad som funkar så vet man vad man ska leta efter.
Testa en modell som går högre upp mitt fram, eller en ofylld bh som följer Din kropp på ett annat sätt. 

 

Att byta storlek

Kupans storlek ändras proportionerligt med bandet runt ryggens storlek. En 70D är t ex mindre i kupan än en 90D, även fast båda är  D-kupor. Så det behöver man tänka på när man byter storlek.

Börjar bhn kännas för trång i ryggen men är fortfarande bra i kupan?
Säg att du tidigare köpt 80E, men att du nu tycker att den känns lite hård i ryggen. Testa då en 85D. Regeln är att går man upp i ryggen så går man ned i kupan, och vice verca, för att behålla kupstorleken.

 

Badkläder

Olika varumärken märker sina badkläder på olika vis, några går efter bhstorlek, och andra märker efter klädstorlek + kupstorlek. Ett exempel är 42D, då står 42 för klädstorlek 42, och kupan blir ungefär 85D. Se tabell nedan för översättning av storlek på badkläder:

Klädstorlek översatt till omkrets:

36  70
38  75
40  80
42  85
44 ≈ 90
46 ≈ 95
48 ≈ 100
50 ≈ 105

Även här kan du omvandla Din storlek för att passa så bra som möjligt. Säg att du brukar köpa storlek 42 på trosor, och 80E i bh, testa att köpa 42D. Även här gäller regeln att går du upp i omkrets (här då 42 ungefär motsvarar omkrets 85) så går du ned i kupa. 

 

Det viktigiaste är alltid att prova, fråga om Du funderar på något, och att Du trivs ♥